2012. március 21., szerda

Állatokon tesztelt termékek


Tudom, ez nem az a tipikus fitt téma, de túlságosan fontosnak tartom ahhoz, hogy meg se említsem. Igazából nem is cikk, inkább csak egy felsorolás a hazánkban is forgalmazott márkák közül azokról, amelyek még állatteszteket végeznek. Régóta tudom, hogy sajnos szinte az összes reklámozott divatmárka szerepel EZEN a listán. Szerintem egy pillantást megér a dolog, hátha legközelebb a tény, hogy valami rajta van, egy másik termék felé dönti el a mérleg nyelvét.
Nem tudom, ki hogy van ezzel, nálam a fittségbe beletartozik az is, hogy olyan ételt és italt fogyasztok, ami nem tesz beteggé, próbálok olyan kozmetikumokat, tisztítószereket használni, amik nem kemikáliák ezrével rontanak a védtelen szervezetemnek, próbálom a lelkiismeretem tisztasága felől is vizsgálni ezeket a dolgokat - mindeközben persze "civilizációs" ártalomként bűnösen lusta vagyok és nem szeretem, ha megbolygatják a jól megszokott kis kényelmemet. Nem tüntetek utcán az állatok jogaiért és nem vonulok ki a társadalomból, hogy az erdőben magam termeljem javaimat, lévén mindkettő túlzottan strapás meló (Na jó, az utcára tüntetni talán ki hagynám rángatni magam). DE egy helyes választás a termékek ezrei közül tényleg nem nagy áldozat.

ITT egy angol nyelvű cikk is a témában. Picit már túlhaladott Avon-témában, de tudomásom szerint a többi állítás megfelel a valóságnak.

7 megjegyzés:

  1. Egyet értek, hogy jobb tudni mindenről, de azért csak így odavetve a listát nem sokat mond el, mert lehet, hogy valamelyek durva kísérleteket végeznek, míg másoknál haja szála sem görbül az állatnak. Az meg, hogy úgy kezdi a listát, hogy nem tudja biztosan az AVON-ról, máris megbízhatatlanná tette számomra a forrást. Ő sem tudja, csak összeollózta? Lehet, hogy ez szakmai ártalom, de nekem pl. minden egyes icipici adatomat és feltételezésemet tényekkel, adatokkal, pontos hivatkozással kell igazolnom (nyelvészetben, ami ennél ezerszer ártalmatlanabb dolog). Itt sem tehetne másképpen a szerző. Megnéztem volna azt a PETA listát, de nem elérhető.

    Ettől még persze nem vagyok az állatkísérletek mellett, de tessék részleteket adni, mert mondjuk kötve hiszem, hogy egy sampon olyan káros, mint mondjuk testbe fecskendezett szerek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Angelocska, sok forrást találni a neten, hogy sampont például úgy tesztelnek, hogy az állat szemébe nyomatják. Rengeteg megvakult vagy kimart szemű állatot láttam már sampontesztelés után. Sajnos nem olyan ártalmatlan az sem.

      Törlés
  2. Jó néhány évvel ezelőtt a L'Oreal sminkcuccai és a Vichy kencéi voltak a kedvenceim. Nem olcsóak, de tényleg nagyon jók. Aztán megláttam ezt a listát és teljesen kiábrándított, hogy ezek az általam addig nagyrabecsült márkák képesek állatokon tesztelni, úgyhogy váltottam. Azóta szerencsére szinte minden terméktípusból találtam nem állatkákon tesztelt cuccokat.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Szembe nyomják? Ja mert hogy mi se mossuk bele, ha csíp? Szörnyű :(

    Az a baj, hogy szinte minden ott a listán. És szinte minden kaja káros. És a levegő mindenhol szennyezett. Ez a világ totál élhetetlen. Itt már csak remeteként lehet valamit kezdeni magunkkal! Ez a baj...

    Na majd akkor még több saját cuccot készíttetek húgommal, ráállt a házi készítésű minden félére, még rúzst is készített :) Névnapomra már leadtam a rendelést. Izzadtsággátló és természetes szappanok. De majd akkor a krémek és sminkcuccok is idővel átalakulhatnak házivá, csak ne adja fel a lelkesedését (nála minden csoda 3 napig tart).

    VálaszTörlés
  5. Angelocska, a húgodnak, ha még nem ismerné az oldalt: http://lukreciakencei.hu/
    Szuper házi kozmetikumok. Én sajnos nem jutok alapanyaghoz hozzájuk, de néha csurgatom értük a nyálamat.
    Ahogy részletesebben utánaolvastam a témának, találtam egy számomra szörnyen kétségbeejtő részletet: az imádott Avril parfümöm is állatkísérletes cég gyártmánya...ha elfogy, próbálok helyette keresni valami barátságosabbat. Szerencsére minden másban már jó ideje átálltam a két nagy drogérialánc natúrkozmetikum-családjaira, azoknak tutira semmi közük ilyesmihez és még a bőrömnek és hajamnak is barátai. :) Az Avon nálam alapból nagyon-nagyon tiltólistán van a minőség, terjesztési mód és összetevők miatt (Nem jobb, mint a bolti olcsóbb márkák, de mindenki veszi, mert a katalógusnak nehéz ellenállni.) már egy jó ideje, de azért utánaolvastam: elvileg nem tesztelnek állatokon, de pár éve lebuktak, hogy Kínában fizettek a tesztekért...ha jól értelmeztem a cikkeket...
    Nahh, azt hiszem aktuálissá vált: jön majd egy környezetbarát márkás és házipraktikás cikk, csak röviden. Majd ha aludtam, mert amúgy éjjeles lennék. :)

    VálaszTörlés
  6. az Avon szerintem is szörnyű... az oldalt megmutatom húgomnak :)
    Jó munkát :)

    VálaszTörlés