2012. április 5., csütörtök

Diéta alapfokon


A body.builder cikksorozatában nagyon szépen és impozánsan beszél a diétákról, a különböző lépésekről, amiket tehetünk azért, hogy előnyösebb külsőre tegyünk szert. Mivel én is örökké azzal vagyok elfoglalva, "hogy mégis hogy a nyavalyába fogyjak kétdimenziósra" /Vavyan Fable/, így úgy gondoltam, megpróbálom egyszerűen megosztani a már megszerzett tudást.



Az első lépcső, amikor a hagyományos étkezés és mozgás hiányában kissé (vagy nem is csak kissé) kigömbölyödve úgy véljük, jó lenne talán egy kis változtatás. Nézzük ennek az állapotnak először is az előnyét: csekély erőfeszítéssel viszonylag nagy súlyfeleslegtől szabadulhatunk meg, legalábbis látszólag, hiszen ennek meglehetősen nagy része víz, de kit érdekel? Már nem mi cipeljük!
Ezen kívül nem kell túl nagy áldozatokat hoznunk a diéta oltárán, elég egy kis odafigyelés. Van, aki az eddigi adagokat felezi, vagy éhezni kezd. Ezek egyike sem túl jó megoldás, a szervezet egyáltalán nem szereti az éhezést. Abban a pillanatban, hogy kicsit többet kap valamiből, máris rémülten tartalékolni kezd, mielőtt még újra megvonnánk tőle, ami úgy véli, hogy jár neki.

Hogy mit tehetünk mégis:

  1. Hagyjuk el a nasit. Csoki, cukor, chips, sütike, miegyéb. Nem csak hogy hízlalnak, de nagy mértékben felelősek a karfiolos testtájakért is.
  2. Hagyjuk el a cukros üdítőket, igyunk kalóriamentes italokat. Napi egy liter cukros istennyila kb. 450kcal, azaz 20 nap alatt megszabadulhatunk egy kiló feleslegtől csak azáltal, hogy ezeket kiiktatjuk az étrendből.
  3. Fehér lisztes termékek. Ha csak lehet, teljesen száműzni kellene őket. Annyi alternatíva van már rá. Barna, teljes kiőrlésű, durum... ha még többet szeretne valaki tenni, megpróbálkozhat a kenyér helyett abonettel, roppanós kenyérrel, vagy puffasztott búzával, ízléstől és pénztárcától függően. A cukrozott gabonapehely nem műzli, a közhittel ellentétben nem diétás. Főleg nem cukros kakaóval... a natúr kukoricapehely jobb választás. A magokból készült, cukrozatlan műzli még jobb. Tudom-tudom, nem olyan finom. Hát ez van, mindenki maga dönti el...
  4. Cukor. Hagyjuk el minden formájában. Nem kell kiborulni a gondolatra, nem örökre, hacsaknem úgy akarjuk magunk is, de legalábbis a diéta ideje alatt nem nagyon kellene a mézet, nádcukrot, barnacukrot sem erőltetni. Az édesítőt, ha belefér a világképedbe, nyugodtan használhatod.
  5. Mozogjunk egy kicsit. Nem kell feltétlenül nagy dologra gondolni. Egy megállóval hamarabb leszállni a buszról, vagy gyalog menni lift helyett...néhanéha fél óra séta kellemes. 
Hát ennyi lenne elsőre, amit ajánlok.Ha még ez is ijesztő, akkor igazán nem tudom, mit mondhatnék... valamit valamiért. Ha egy bizonyos életmóddal elhíztál, azzal az életmóddal nyilván nem fogsz lefogyni. Szerintem ugyanazzal megtartani is nehéz lesz, de ez már más tészta...hamarosan folytatom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése