2012. február 22., szerda

Bővebben a fehérjékről


A munkahelyemen rendszeresen kérdezik borzadó nők, hogy mért iszom fehérjét és nem félek-e, hogy izmos leszek. És hogy hogy szedhetek ilyen szintetikus dolgot... sosem fogy el a kérdezősködés. Én meg egyszerűen csak unom, talán még fárasztóbb, mint az, hogy mért emelgetek olyan nehéz súlyokat a konditeremben. Ezért örülök, hogy megjelenta Pinkfit oldalon EZ A CIKK, ami röviden, egyszerűen válaszol a fehérjés kérdésekre, méghozzá teljesen közérthetően. A sorozat ELSŐ RÉSZE a szénhidrátokról szólt, azt is érdemes megnézni.
Szintén a fehérjéket boncolgatja Zelenij Linda két cikke, ITT és ITT.

7 megjegyzés:

  1. Tőlem nem kérdezi senki, miért iszom, mert nem látják. És amit nem látnak, arról azt hiszik, hogy nem létezik. Mondhatni, dugiban iszom a fehérjét. Apám is azt hitte múltkor, valami tápot veszek, anyám meg rákérdezett, nincs-e benne szteroid. Igen, a táptól fejlődöm, a durva edzéseknek ehhez nincs köze :D :D :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem akarom dugdosni. A munkahelyemen nagyon esély sincsen rá, de nem is érzem, hogy ezt kellene tennem. Nem érdekel a véleményük igazából, csak az az érdekes, hogy ha azt mondanám, hogy a Turbódiétás turmixot iszom, mindenki elégedetten bólogatna, néhányan esetleg szintén vennének. :P

      Törlés
    2. Hát, én csak család miatt... nehéz ezt megmagyarázni nekik... anyám ma főzött bablevest és közölte, hogy sok benne a fehérje. Aranyos volt :)))))))

      Törlés
    3. Erről egyszer jó kis cikket is lehetne írni jótanácsok hozzátartozóknak címmel... :P Kezdve ott, hogy a bableves tényleg sok fehérjét tartalmaz, de rántást, habarást is, folytatva, hogy a brokkoli diétás, a tejszínes brokkolileves már nem és hogy a natúr sült/pirított csirkemellre nem azért nem kell paníros cucc, mert egy ujjnyi olajban átsütve sokkal gusztusosabb... Édes még a "neked meg franciasalátát csináltam, mert tudom, hogy diétázol" -kezdetű monológ is. :P És a legrosszabb az egészben, hogy annyira jószándékúak és kedvesek, hogy nincs szívem a külön nekem készített kajára azt mondani, hogy na ezt talán nem... :)

      Törlés
    4. Igen :) De én azért most örültem a babnak. A levéből kevesebbet szedtem. Néha egy ilyen nap is kell, különben még két héten át minden nap sovány húst ettem volna :)) Szerencsére anyukám sosem főz zsírosan és agyon rántásozva, valahogy nekem megfelelően! :) És a sütikbe alig rak cukrot, a bolti cukros sütiktől menekül, ennek is örülök :) Csak barátom szüleinek háza táján teljesen más a dolog :(

      Törlés
  2. Múltkori aggodalmamra itt a válasz az első linked alatt, továbbra sem fogok fehérjét sütni, főzni:

    "Mire kell vigyázni a fehérjepor felhasználásakor?

    Bár lehet forró csokit készíteni a fehérje porból, ezt óvatosan lehet csak, ugyanis a túl forró folyadék kicsapja a fehérjét. Mint ahogy a tojásfehérje is megszilárdul főzéskor vagy sütéskor. Célszerű előbb langyos vízben feloldani a fehérjét és lassan, kevergetés mellett hozzáengedni a meleg vizet."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ezt csak az állag szempontjából tekinti lényegesnek. Én is eltöprengtem a dolgon, aztán arra jutottam, hogy a sült/főtt tojásfehérje is megfelelő fehérjeforrás, szilárdság ide, vagy oda...

      Törlés